7a. inne mięso,

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Szaszłyk barani (Bliski Wschód)


1 kg mięsa z jagnięcia

Marynata:
1/2 szklanki oliwy tub oleju jadalnego
3 łyżki soku z cytryny lub rabarbaru
Ľ szklanki czerwonego wina (dowodnie)
1 drobno posiekany zÄ…bek czosnku
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki oregano lub tymianku
1/2 pokruszonego liścia laurowego
2 pomidory pokrajane w ćwiartki
2 duże cebule pokrajane w ćwiartki
1 zielona papryka (dowolnie)
4 pieczarki

1. Mięso pokrajać w 3 cm kostkę, włożyć do miski, skropić oliwą lub olejem, sokiem z cytryny lub rabarbaru, winem, natrzeć solą, pieprzem, oregano lub tymiankiem, liściem laurowym i czosnkiem. Wszystko dokładnie wymieszać. Przykryć talerzem, obciążyć, pozostawić w chłodnym miejscu przez noc lub co najmniej na 6 godz.
2. Paprykę umyć, usunąć nasiona, pokrajać na 3 cm paski.
3. Pieczarki umyć, osączyć, odciąć ogonki.
4. Kawałki mięsa nabijać na rożenka na przemian z pomidorami, cebulą, papryką i pieczarkami.
5. Piec w rożnie elektrycznym smarując marynatą i obracając, aby szaszłyki zrumieniły się ze wszystkich stron (2-3 minuty z każdej strony!. Mięso musi być rumiane, w środku różowe.
6. Podawać ź chlebem PITA - patrz: przepisy ogólne) lub ze świeżym białym pieczywem
Proporcje dla 4-5 osób.

Szaszłyki można też ułożyć na ryżu ugotowanym na sypko, polać sosem wytworzonym podczas opiekania i podawać z sałatka ogórkową. Przed przyrządzaniem szaszłyku z mięsa zwierząt starych, należy baraninę pokrajać w kostkę i zalać zsiadłym mlekiem. Wstawić pod przykryciem do lodówki na 24 do 48 godzin. Mięso skruszeje i straci
specyficzny zapach.
 
Pasztet FRANCUSKI z cielęciny


1 kg cielęciny z kością
50 dag wątróbki cielęcej [wieprzowej)
20 dag podgardla
20 dag słoniny
8 dag bułki czerstwej
1 dag grzybów suszonych
seler
pietruszka
cebula
4 jaja
2 liście laurowe
pieprz
ziele angielskie
gałka muszkatołowa
imbir
sól
tłuszcz do wysmarowania formy

Ze słoniny odkrajać kilkanaście cienkich plasterków do wyłożenia formy. Opłukane mięso i podgardle, resztę słoniny, oczyszczone warzywa, grzyby i przyprawy zalać wodą i gotować powoli do miękkości. Pod koniec gotowania posolić. Wątróbkę opłukać, obrać z błony pokrajać w plastry i dusić 10 min. w wywarze z mięsa (pół szklanki). Ostudzone i obrane z kości mięso, namoczoną w wywarze bułkę, wątróbkę i słoninę zemleć 2 razy w maszynce z sitkiem do pasztetów. Do masy dodać jaja, zmielony pieprz, utartą gałkę muszkatołową i imbir; dobrze wyrobić (gdyby była zbyt gęsta, dodać trochę wywaru). Formę wysmarować dokładnie tłuszczem, ułożyć w niej ozdobnie plasterki słoniny (np. w szachownicę lub w gwiazdź) i wypełnię masą do ¾ wysokości. Formź z masą przykryę szczelnie pokrywą i gotowaę pasztet na parze 90 min. lub piec w średnio gorącym piekarniku ok. 60 min. Ostudzony, ale jeszcze letni pasztet wyjąę z formy i pozostawię do ostygniźcia. Podawaę pokrajany w plastry grubości 0,5-0,75 cm, z sosem majonezowym, tatarskim lub Cumberland. Z podanej ilości składników otrzymuje się ok. 2 kg pasztetu.
 
Pieczeń cielęca


1,5 kg cielęciny bez kości
2 zÄ…bki czosnku
12 dag tłuszczu (margaryny lub smalcu)
sól do smaku

Mięso obwiązać mocną nicią jak baleron, obsmażyć na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu, natrzeć roztartym z solą czosnkiem. Wlać 0,5 szklanki wody, zamknąć szybkowar i ogrzewać 40 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.
Uwaga. Taką cielęcinę można przez kilka dni podawać na obiady pod różną postacią, np. w formie obsmażanych w naleśnikowym cieście plastrów, krojoną w kostkę podawaną w ostrym sosie itp.
Szaszłyki baranie SHISH KEBAB (Turcja)

1 kg mięsa z jagnięcia
1 duża cebula pokrajana w ćwiartki

Marynata:
6 łyżek oliwy lub oleju jadalnego
6 łyżek czerwonego wina lub soku z cytryny,
ewentualnie drobno posiekanej cebuli
1 łyżeczka soli
1 /2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego lub bazylii

Sos:
2 łyżki oliwy lub oleju jadalnego
1 mała, drobno posiekana cebula
1 mała świeża zielona papryka - bez nasion posiekana
3 pomidory sparzone, obrane, posiekane
1 łyżka pasty pomidorowej z 2 łyżkami wody
sól, słodka papryka do smaku

1. Mięso pokrajać w 3 cm kostkę włożyć do miski, dokładnie wymieszać z marynatą, przykryć, pozostawić w chłodnym miejscu przez noc.
2. W małym rondlu rozgrzać oliwę lub olej, smażyć na małym ogniu cebulę posypaną pieprzem, aż będzie przezroczysta. Włożyć pomidory i dusić przez 5 min., dodać pastę pomidorową, przyprawić solą ze szczyptą słodkiej papryki, dusić na małym ogniu przez 15 min., trzymać w cieple.
3. Każdą ćwiartkę cebuli przekroić, rozdzielić na płatki.
4. Mięso nakładać na rożenka na przemian z płatkami cebuli.
5. Piec w rożnie elektrycznym, smarując marynatą i obracając co 2-3 minuty. Szaszłyki powinny być z wierzchu przypieczone, a w środku różowe.
6. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i z sosem oraz posiekanym surowym pomidorem i cebulą. Szaszłyki można zawinąć w płaskie chlebki PITA
Proporcje dla 5-6 osób
 
Gulasz ogrodnika BAHCIVAN KEBAI (Turcja)

1/2 kg miźsa z jagniźcia
masło lub olej jadalny do smażenia woda
2 duże marchewki pokrajane w grube talarki
2 duże pomidory sparzone, obrane, pokrajanego grube plastry
1 duża cebula pokrajana w plasterki
1 świeża zielona papryka grubo posiekana
sól i pieprz do smaku
mięta drobno posiekana świeża, suszona lub zielone pietruszka
jogurt .

1. Mięso natrzeć solą, pieprzem, pokrajać w 2 cm kostkę.
2. Masło lub olej mocno rozgrzać w rondlu, zrumienić mięso.
3. Dodać marchew, wlać tyle wody, aby przykrywała mięso, gotować na małym ogniu, aż będzie na wpół miękkie.
4. Dodać pomidory, cebulę paprykę, sól i pieprz, dusić. W razie potrzeby podlać wodą - po ugotowaniu powinno być około 1 i 1/2 szklanki sosu.
5. Mięso ułożyć na gorących talerzach, przybrać na wierzchu jarzynami, polać jogurtem o temperaturze pokojowej, posypać miętą lub zieloną pietruszką.
6. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub ze świeżym białym pieczywem.
Proporcje dla 4-5 osób
Do gulaszu można dodać i inne jarzyny: bakłażany, brukiew, ziemniaki, kabaczki czy świeże ogórki.
 
Klopsiki baranie w sosie pomidorowym SALCALI KOFTE (Turcja)

1/4 kg mielonej baraniny
1 średnia babula drobno posiekana
1 łyżeczka drobno posiekanej zielonej pietruszki
2 kromki namoczonego w wodzie razowego chleba
sól pieprz do smaku
1 małe jajo roztrzepane
2 łyżki masła lub oleju jadalnego
2 łyżki mąki
3 duże pomidory, sparzone, obrane, posiekane

1. Mięso wymieszać z cebulą, zieloną pietruszką, chlebem (wodę odcisnąć), solą, pieprzem i jajem, wyrobić na jednolitą masę.
2. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące, wstawić do liodówki na godzinę.
3. Na mocno rozgrzanym maśle lub oleju zrumienić klopsiki ze wszystkich stron.
4. Dodać pomidory, zmniejszyć płomień i dusić pod przykryciem przez 25 min, W razie potrzeby podlać 2 łyżkami wody
5. Podawać z zieloną sałatą lub mizerią ze śmietaną.
Proporcje dla 2-3 osób
 
Kotlety po afrykańsku AFRIKANDER LAMB CHOPS (RPA)

6 kotletów baranich
1/3 szklanki przecieru pomidorowego
1 łyżka octu
1/3 szklanki wody
1 łyżka przyprawy maggi
1 mały roztarty ząbek czosnku
1 mata cebula drobno posiekana
1 łyżeczka musztardy
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

1. Przygotować marynatę z przecieru .pomidorowego, octu, wody, maggi, czosnku, cebuli, musztardy, soli i cukru.
2, Kotlety zalać marynatą, pozostawić w chłodnym miejscu na noc.
3. Mięso osączyć z marynaty, marynatę odstawić.
4. Smażyć na rozgrzanym maśle lub oleju na średnim ogniu do zrumienienia, przez około 6-10 min.
5. Zagotować marynatę.
6. Kotlety podawać polane gorącą marynatą z frytkami i zieloną sałatą
Proporcje dla 3 osób baraninę moczyć w zsiadłym mleku przez 24-48 godz.
 
Gulasz barani z fasolÄ… CURRIED BEAN BREDE (RPA)

¾ szklanki białej fasoli
2 łyżki oleju )jadalnego lub masła
1/2 kg baraniny pokrajanej w kostkź
2 posiekane cebule
4 pomidory, sparzone, obrane, posiekane
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki chlli
1 łyżka proszku curry lub gram masła
1 i 1/2 łyżeczki cukru
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka octu (6 proc.)
1 posiekane jabłko
4 łyżki rodzynków (dowolnie)

1. Opłukaną fasolę namoczyć, odstawić na 12 godz.
2. Odcedzić, gotować w świeżej wodzie na średnim ogniu przez godzinę.
3. Olej lub masło rozgrzać w garnku, dodać cebulę, smażyć przez 5 min.
4. Włożyć mięso, smażyć ze wszystkich stron aż się zrumieni.
5. Dodać pomidory, sól, chlli, dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 30 min.
6. Połączyć proszek curry lub gram masła z cukrem, wodą i octem, wlać do mięsa, wymieszać.
7. Fasolę odcedzić włożyć wraz z jabłkiem i rodzynkami do garnka, wymieszać.
8. Dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu lub piec w piekarniku 150-160o C) przez 2 i 1/2 godziny. W razie potrzeby dolać trochę wody.
9. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i zieloną sałatą lub surówką.
Proporcje dla 5-6 osób
 
Baranina duszona z jogurtem ROGHANGOSHT (Pakistan)

1/2 kg baraniny pokrajanej w grubą kostkź
(może być też wołowina)
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 szklanki jogurtu lub zsiadłego
pełnotłustego mleka
2 duże cebule pokrajane w plasterki
1/2 szklanki sklarowanego masła - ghee lub oleju
1/4 szklanki posiekanego korzenia imbiru lub 2 łyżeczki imbiru w proszku
4 roztarte zÄ…bki czosnku
1 szklanka wody
1/2 łyżeczki pieprzu
1 i 1/2 łyżeczki ostre) papryki
1/2 łyżeczki kminku
4 łyżki pasty pomidorowej

1. Mięso wymieszać z solą i jogurtem, wstawić pod przykryciem do lodówki na 24 godziny.
2. Cebulę smażyć na średnim ogniu, w rondlu z rozgrzanym masłem lub olejem, aż nabierze ciemnozłotego koloru. Nie dopuścić do przypalenia !
3. Do cebuli dodać imbir, czosnek i wodę, gotować na małym ogniu przez 10 min.
4. Dodać pozostałe przyprawy, gotować na małym ogniu przez 10 min.
5. Włożyć pastę pomidorową i gotować następne 5 min.
6. Dodać mięso z jogurtem i dusić około 1 1/2 godz., aż będzie miękkie.
7: Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub chlebkami indyjskimi NAN i RAITĄ
Proporcje dla 4-5 osób
 
Mięso ze szpinakiem SAI GOSHT (Pakistan)

1/2 kg baraniny pokrajana) w kostkź (może byę też wołowina)
2 łyżki sklarowanego masła - ghee - (patrz: przepisy ogólne) lub oleju
1 duża cebula drobno posiekana
1/2 kg opłukanego szpinaku
1 i 1/4 szklanki jogurtu lub zsiadłego pełnotłustego mleka

Pasta :
1 średnia posiekana cebula
1 duży kawałek imbiru (4 cm) lub 2 łyżeczki
imbiru w proszku
2 goździki
1/2 łyżeczki cumin (cummin cyminurn) lub
1/4 łyżeczki kminku
1 łyżeczka nasion kolendry
1 zÄ…bek czosnku
4 ziarnka pieprzu
1 gałązka mięty lub 1/4 łyżeczki suszonej
1/2 łyżeczki chlli
1 /2 łyżeczki soli

1. Wszystkie składniki pasty-zmiksować z 2-3 łyżkami wody na jednolitą masę.
2. Mięso wymieszać z pastą, pozostawić w chłodnym miejscu przez 2 godz.
3. Masło lub olej rozgrzać w rondlu, dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu na ciemnozłoty kolor przez 5 mirt.
4. Dodać mięso wraz z pastą, smażyć przez 5 min., stale mieszając.
5: Dodać szpinak, smażyć przez 2 min., nie przerywając mieszania.
6. Wlać jogurt, zamieszać, po zagotowaniu dusić pod przykryciem na małym ogniu około 1 i 1/2 godz., aż mięso będzie miękkie, a szpinak się rozgotuje.
7. Podawać z ryżem i sałatkami
Proporcje dla 4-5 osób
 
Baranina Madras (Indie)

1/2 kg baraniny pokrajanej w plastry
5 łyżeczek sklarowanego masła - ghee lub oleju
1 duża cebule drobno posiekane
2 łyżeczki gatam masła )
1-2 łyżeczki chlli
5 łyżek pasty pomidorowej
3 kardamony (dowolnie)
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka soli sok z połówki cytryny lub 3 łyżeczki soku z rabarbaru ewentualnie
1 łyżeczka octu 6 proce.)

1. W garnku ze szczelnym przykryciem rozgrzać masło lub olej, szybko obsmażyć mięso, przełożyć na talerz.
2. Włożyć do garnka cebulę wraz z garam masła i chlli, smażyć na średnim ogniu przez 4 min., stale mieszając.
3. Włożyć mięso i pastę pomidorową, kardamon, imbir, wymieszać, i dusić
pod przykryciem na małym ogniu przez 30 min., od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby podlać wodą, sos jednak powinien być gęsty.
4. Dodać sól, sok z cytryny, rabarbaru lub ocet, dusić jeszcze przez 15 min., aż mięso będzie miękkie. I
5. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub indyjskimi chlebami (NAN
lub CHAPPATI i RAITÄ„
Proporcje dla 4-5 osób
 
Baranina z białą kapustą (Chiny)

1/4 kg czźściowo zmrożonej baraniny, pokrojonej w cienkie, małe plasterki
(może być też wołowina)
1/2 szklanki świeżego zielonego groszku
1I2 szklanki cienko poszatkowanej białej kapusty
1 łyżka mąki
Marynaty:
1 łyżeczka pikantnego ketchupu
1 łyżka białego wytrawnego wina lub wody
szczypta glutasoli (dowolnie(
szczyptÄ™ pieprzu
1 i 1/2 łyżki sosu sojowego lub 1 łyżka
przyprawy maggi i 3 łyżeczki wody
2 łyżki cukru

Sos:
1 łyżka drobno posiekane) dymki lub szczypiorku
1 łyżeczka utartego korzenia imbiru lub 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżeczka roztartego czosnku
1/2 łyżeczki mąki
szczypta pieprzu
4 łyżki wytrawnego białego wina lub wody

1. Wymieszać marynatę z mięsem, odstawić na godzinę, .
2. Zielony groszek prószony mąka wsypać do wysmarowanego olejem, żaroodpornego naczynia.
3. Mięso ułożyć na groszku, piec pod przykryciem w nagrzanym piekarniku (190 C) przez 45 min.
4: Wymieszać składniki sosu; zagotować.
5. Mięso z groszkiem przełożyć na gorący półmisek, poleć gorącym sosem, obok ułożyć surowa kapustę.
6. Podawać z ryżem.
Proporcje dla 2-3 osób
 
Baranina po jawajsku SATE KAMBING (Indonezja)

1/2 kg baraniny pokrajanej w kostkÄ…
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/4 łyżeczki chlli
1/2 łyżeczki cumin lub 1/4 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki imbiru (dowolnie)
1 roztarty :zÄ…bek czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka octu x 3 łyżkami wody
2łyżki oleju jadalnego
1/4 szklanki wody

1. Utrzeć kolendrę, chlli, cumin lub kminek, imbir, czosnek i sól, wymieszać z mięsem, włożyć do miski, polać octem z wodą i odstawić na 3 godz.
2. Mięso osączyć, smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia ze wszystkich stron.
3. Podlać wodą, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 45 min., aż mięso będzie miękkie,
4. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i zieloną sałatą ze śmietaną lub mizerią.
Proporcje dla 4-5 osób
 
Baranina z białą fasolą YAKHNI FASOULIA (Liban)

¾ szklanki białej fasoli
1/4 kg baraniny pokrajane) w kostkź
2 cebule obrane i posiekane
3 łyżki masła
2 szklanki soku pomidorowego lub 2 łyżki
pasty pomidorowej z 2 szklankami wody
2 roztarte zÄ…bki czosnku
1 i 1 /2 łyżki soku z cytryny (dowolnie)
sól i pieprz do smaku
2 ziarenka ziela angielskiego

1. Opłukaną fasolę namoczyć na kilka godzin (np. na noc).
2. Fasolę gotować w tej samej wodzie, około godziny, aż będzie na wpół miękka.
3. Mięso z cebulę i czosnkiem smażyć na rozgrzanym maśle aż się zrumieni:
4. Fasolę osączyć, dodać do mięsa, posypać solą i pieprzem, dodać ziele angielskie, wymieszać, wlać sok pomidorowy albo pastę rozprowadzoną wodą, gotować na dużym ogniu przez 15 miń.
5. Zmniejszyć płomień, dusić dalej przez 15 min., wlać sok z cytryny, gotować, aż mięso i fasola będą miękkie i wytworzy się gęsty sos (w razie potrzeby dolać wody.
6. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i ostrą sałatką z pomidorów i ogórków lub marynowaną papryką.
Proporcje dla 2-3 osób
 
Gulasz arabski YAKHNI MALFOUF (Liban)

1 średnia główka białej kapusty
1/2 kg baraniny pokrajanej w kostkź
2 średnie cebule obrane i posiekane
2-3 roztarte zÄ…bki czosnku
3~t łyżki masła
sól i pieprz do smaku
2 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżeczki octu
(6 proc.) z 4 łyżeczkami wody

1. W garnku rozgrzać masło, włożyć mięso, cebulę i czosnek, smażyć na średnim ogniu do zrumienienia.
2. Doprawić solą i pieprzem, dodać ziele · angielskie, wlać tyle wody, aby tylko przykryła mięso; gotować pod przykryciem na średnim ogniu, aż mięso będzie na wpół miękkie (około godziny).
3. Kapustę pokrajaną w 2 cm paski włożyć do garnka z mięsem, wymieszać, wlać tyle wody, aby przykryła zawartość, gotować dalej przez 30 min
4. Sok z cytryny I ocet z wodą wlać na 10 min. przed końcem gotowania.
5. Gulasz podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Proporcje dla 2-3 osób
 
Jagnię nadziewane po arabsku KABOURG (Bliski Wschód)

2 kg mostka z żeberkami
3 łyżki masła
1 szklanka wypłukanego, osaczonego ryżu
2 cebule obrane i posiekane
1 posiekana świeża lub mrożone papryka
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
3 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki posiekanych migdałów lub włoskich orzechów
1 szklanka gorÄ…cej wody
2 zÄ…bki czosnku
1 szklanka sosu pomidorowego
1 szklanka wody

1. W rondlu rozgrzać masło, włożyć ryż, cebulę i paprykę. Smażyć przez 10 min., często mieszając.
2. Dodaę zieloną pietruszkź, 1 łyżeczkź soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, orzechy, wlaę gorącą wodź, wymieszaę, gotowaę pod przykryciem na małym ogniu przez 10 min. Wyłożyć na sito, dokładnie osączyć.
3. Czosnek rozetrzeć z solą i resztą pieprzu.
4. Mięso wymyć, osączyć, dokładnie natrzeć pastą czosnkową. Nadziać przygotowanym ryżem.
5. Włożyć mięso do brytfanny, polać sosem pomidorowym rozprowadzonym wodą.
6. Piec w średnio nagrzanym piekarniku (190 C) przez 2 godz., często polewając wytworzonym sosem.
7. Podawać z sałatką z pomidorów, ogórków i świeżej papryki doprawioną ostrym sosem lub z zieloną sałatą.
Proporcje dla 6-8 osób
 
Szaszłyki irańskie (Iran)

1/2 kg baraniny - udziec lub comber
112 łyżeczki cynamonu w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu
6-10 roztartych zabków czosnku
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżka masła
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
6 pomidorów pokrajanych w piastry (dowoInie)
2 cebule obrane i pokrajane w plastry
1 szklanka ryżu
1 szklanka wody
sól do smaku
zielona pietruszka

1. Ryż wypłukać dwa razy, włożyć do miski, zalać wódą. Pół łyżeczki soli wsypać do płóciennego woreczka, zawiązać, zanurzyć w wodzie (sól nie może bezpośrednio dotykać ryżu). Osączyć po 24 godzinach.
2. Baraninę pokrajać w dużą kostkę. Przyprawy wymieszać z czosnkiem, dodając trochę soku pomidorowego lub wody, aby powstała pasta. Mięso natrzeć ze wszystkich stron pastą, odstawić na 2 godz.
3. Ryż smażyć na rozgrzanym maśle na złoty kolor, wlać szklankę wody, zagotować, zmniejszyć płomień, gotować na bardzo małym ogniu przez 20 min. (woda powinna wsiąknie w ryż.
4. Kawałki mięsa nakłuwać na rożenka lub patyczki na przemian z cebulą i pomidorami.
5. Szaszłyki piec w nagrzanym rożnie elektrycznym obracając, aż nabiorą ze wszystkich stron ciemnozłotego koloru lub smażyć na mocno rozgrzanym oleju. Przed jedzeniem, posolić.
6. Podawać z ryżem posypanym zieloną pietruszką.
Proporcje dla 4 osób
 
Mielone po persku (Iran)

1/2 szklanki, pełnego żółtego grochu
1 duże cebula, obrana i posiekana
1 ząbek czosnku pokrajany w piórka (dowolnie)
4 łyżki masła
1/2 kg mielonej baraniny lub wołowiny
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki kurkumy - (curcuma domestica) (dowolnie)
1 szklanka soku pomidorowego
3I4 szklanki gorÄ…cej wody
1/4 szklanki soku z cytryny lub 1 łyżka octu ,(6 proc.) i 3 łyżki wody
1/2 łyżeczki soli
25 dkg wiśni bez pestek lub szklanka
posiekanych kwaśnych jabłek
szafran (dowolnie)

1. Wypłukany groch zalać wodą, odstawić na kilka godzin.
2. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i czosnek i smażyć, często mieszając, aż nabiorą złotego koloru.
3. Mięso włożyć do rondla, posypać pieprzem i kurkumą, smażyć, aż się zrumieni, dodając w razie potrzeby trochę masła.
4. Wlać sok pomidorowy i wodę, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 20 min.
5. Dodać osączony groch, sok z cytryny lub ocet z wodą, posolić, i dusić pod przykryciem przez 45 min.
6. Usmażoną cebulę i czosnek dodać wraz z wiśniami lub jabłkami, dusić tak długo, aż mięso będzie miękkie i wytworzy się gęsty sos.
7. Potrawę podawać na gorących głębokich talerzach, pokropioną szafranem rozpuszczonym w gorącej wodzie lub posypaną posiekaną zieloną pietruszką. Jako dodatek-Chleb Bliskiego Wschodu PITA.
Proporcje dla 3-4 osób
 
Baranina moghulska MOGHLAI KORMA (Indie)

4 łyżki sklarowanego masła - ghee lub masła
3 średnie cebule, obrane pokrajane w cienkie talarki
1/2 kg baraniny bez kości, pokrajanej w kostkź
1 jogurt lub śmietana (18 proc.)
20 migdałów lub włoskich orzechów
(dowolnie)
3 zÄ…bki czosnku
2 cm kawałek korzenia imbiru, obrany.
posiekany lub 2 łyżeczki imbiru w proszku '
szczypta suszonej mięty
1 łyżka nasion kolendry
1/2 łyżeczki cynamonu
6 ziarenek pieprzu
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki chlli lub ostre) papryki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
sok z cytryny lub 1/4 szklanki wody

1. Cebulę smażyć na rozgrzanym maśle, często mieszając, aż nabierze ciemno-złotego koloru (około 8 min.).
2. Dodać baraninę r jogurt, dusić przez
5 min. na średnim ogniu.
3. Pozostałe składniki zmiksować na jednolitą masę.
4. Pastę z przypraw dodać do mięsa, zamieszać, dusić przez 5 min.
5. Rondel szczelnie przykryć, włożyć do średnio nagrzanego piekarnika (190oC) i piec około 1 i 1/2 godz. (miźso powinno byę bardzo miźkkie)
6. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub z chlebkiem indyjskim NAN sałatką z ogórków RAITĄ lub SAMBAL
Proporcje dla 3-4 osób
 
Baranina po pekińsku (Chiny)

1/4 kg baraniego udŸca lub combra pokrajanego w cienkie paski-
1/2 szklanki oleju jadalnego mały kawałek selera, drobno posiekany
1/2 szklanki świeżego lub mrożonego zielonego groszku
1/2 szklanki pieczarek pokrajanych w cienkie
plasterki
2 łyżki posiekanej dymki lub 3 łyżki szczypiorku
1 łyżka posiekanego świeżego korzenia imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
1 roztarty zÄ…bek czosnku
szczypta chlli lub ostrej papryki

Marynata:
1 łyżeczka soli
1 łyżka wytrawnego białego wina lub czystej wódki (dowolnie)
1 łyżka oleju jadalnego
szczypta glutasoli lub "Jarzynki" (Vegety)
1 jajo lekko roztrzepane
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sos :
2 łyżki sosu sojowego lub 2 łyżeczki przyprawy
maggi
1 łyżka wody
1 kopiasta łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki wody

1. Do marynaty włożyć mięso, dokładnie wymieszać i odstawić pod przykryciem na 30 min.
2. Wymieszać składniki sosu, odstawić.
3. Mięso smażyć przez 2min., na mocno rozgrzanym oleju, stale mieszając.
4. Seler i groszek smażyć przez minutę przełożyć na talerzyk.
5. Z patelni odlać nadmiar oleju, dodać mięso, posypać chlli, mieszając smażyć przez minutę, przełożyć na talerzyk.
6. Dodać dymkę, imbir i czosnek, mieszając smażyć przez 30 sek. Włożyć mięso i groszek, wymieszać. Wlać sos, stale mieszając, podgrzewać, aż sos będzie gęsty.
...

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • srebro19.xlx.pl
  •