8 KOLOROWE WITAMINY, SPORT

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Na naszych talerzach powinny znajdować się następujące barwy:

·  Czerwony

pomidory, marchew, arbuzy, czerwone grejpfruty – wszystkie one zawierają  wit A

 

·  Biało-zielony

czosnek, różne odmiany cebuli, seler, cykorię szczypiorek – bogate źródło flawonoidów

 

·  Żółto-zielony

szpinak, groszek zielony, biała kapusta, żółta kukurydza – dostarczają luteinę potrzebną naszemu zmysłowi wzroku

 

·  Pomarańczowo-żółty

pomarańcze, papaje, nektarynki – dostarczają beta-kryptoksantyn

·  Pomarańczowy

marchew, mango, brzoskwinie, kantalupy, ziemniaki słodkie – dostarczają alfa i beta-karotenów

 

·  Zielony

brokuły, brukselka, kapusta włoska – pobudzają geny wątroby do produkcji enzymów trawiących znajdujące się w organizmie związki chemiczne powodujące nowotwory

 

·  Czerwono-purpurowy

winogrona, żurawiny, jeżyny, borówki, truskawki, czerwone jabłka
Zawierają antocyjany – silne przeciwutleniacze, które mają korzystne działanie w przypadku chorób serca

 

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • srebro19.xlx.pl
  •